Pinaattiletut

Pinaatti on hirmuisen monikäyttöinen ja sitä voidaan käyttää ruokaan, salaateissa, smoothiessa, suolaisissa piirakoissa, sekä ruuan värjäämiseen. Esimerkiksi pasta voidaan värjätä pinaatilla, samoin piirakkataikinat. Pinaatista saa rautaa, mutta oksaalihapon vuoksi on nautittava maitotuotteita samanaikaisesti jotta rauta imeytyisi. Kippari Kallehan oli tunnettu siitä että se sai voimansa pinaatista mutta pinaatin rautapitoisuus on oikeasti ihan samaa luokkaa kuin vihreät vihannekset. Pienen desimaalivirheen vuoksi pinaatti aikoinaan oli saanut maineen että se sisältäisi kymmenkertaisen määrän rautaa. Näin kertoo Wikipedia. :) 

Pengoin eräs päivä pakastinta ja sieltä löytyi iso pussillinen pakastepinaattia. Yleensä kesäisin kasvatan pinaattia itse mutta viime vuonna kasvatus jäi perunaan, porkkanaan, tilliin ja persiljaan. Lidlin pakastealtaasta löytyi kerran kivan kokoinen pussi (750g) pinaattia jotka olivat kivoissa annospaloissa. Paistoin lapsille pinaattilettuja lounaaksi, ja käytin 5 pinaattipalaa 6:n dl:n taikinaan joka oli oikein sopiva määrä. 
Minulla tuo letunpaisto menee samaan sarjaan kuin pullanteko, kerta pari vuodessa ja se saa piisata. Välillä tätä saamattomuutta ihmettelen kun lopputulos olisi kuitenkin niin herkullinen, vai johtuuko sekin sitten siitä että niitä herkkuja saa niin harvoin..? ;)




Pinaattiletut
(pienemmällä pannulla tulee n. 6-8 kpl)

6dl maitoa
2 munaa
1 tl suolaa
3 dl jauhoja
200-300g pakastepinaattia ( esim. Lidlin)
1-2 rkl oliiviöljyä
Paistamiseen: voita

- Kaada maito, munat ja suola taikinakulhoon ja vispaa niin että munien rakenne menee rikki. Lisää jauhot ripotellen samalla hyvin vispaten. 
- Keitä pakastepinaattia hetki, jäähdytä hieman ja lisää taikinaan. Anna taikinan turvota hetki. Lisää lopuksi öljy. 
- Kuumenna pannu, alenna lämpöä sen jälkeen hieman yli keskilämmön. Lisää nokare voita ja kaada kauhallinen (n. 1dl) taikinaa pannuun. Kun taikina on hyytynyt päältä ja lettu tuntuu jämäkältä, käännä se ja jatka hetki paistamista. 

Nauti letut esimerkiksi puolukkahillon tai puolukkahyytelön kera. 





2 kommenttia:

  1. Koko talven ollut pinaattiletut mielessä. Pitäisi paistella pitkästä aikaa, nyt kun on melko uusi kunnon lettupannukin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sitten sun pitää ehdottomasti paistella pinaattilettuja kun on hyvä pannukin! Mä olen niin kauan haaveillut tuollaisesta lettupannusta jolla saisi pieniä pannukakkujakin paisteltua, ei vain ole tullut vielä hankittua. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...