Amerikantädin marjapai (gluteeniton ja munaton)

Viime päivät ovat menneet kakunkoristeita tehden aina kun siihen on ollut aikaa, joten kaikki ylimääräinen on jäänyt pois kuten leipominen. Alkuviikosta kuitenkin kaivoin erään vanhan reseptikirjani esiin jossa on paljon erilaisia marjapiiraita ja torttuja. Löysin hyvältä kuulostavan ohjeen ja menimme kuopuksen kanssa poimimaan viinimarjat piirakan päälle. Jonkin verran jäi raakoja marjoja puskaan mutta saimme me litran poimittua. Koko hurja satomme olikin sitten siinä :D  

 Kerrankin huonosta muistista oli vain hyvät seuraamukset: unohdin kirjoittaa kauppalistaan tuorejuuston joten korvasin sen sulatejuustolla jota löytyi avattu paketti jääkaapista. Ja nappiin meni! Täyte oli superhyvä ja täyteläinen, sulatejuusto toi kivan koostumuksen ja ryhdin eikä täyte ollut ollenkaan makea. Sopi siis pohjan kanssa joka oli hieman rapsakka ja makeahko kookosen vuoksi. Pinnalla olevat kirpeät marjat kruunasivat kaiken. Kohta juhlitaan esikoista joten tätä leivotaan seuraavan kerran silloin, tuplana.



Amerikantädin marjapai

pohja:
100g voita
½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2,5 dl Semper hieno jauhoseos 
(jos ei tarvitse olla gluteeniton tee tavallisista vehnäjauhoista)
½ dl kookoshiutaleita
1 rkl kylmää vettä

- Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon huoneenlämpöinen voi. Anna taikinan olla hetki jääkaapissa jotta on helpompaa käsiteltävää. 
- Painele piirasvuokaan, käytä apuna jauhoja. 
- Rypistä leivinpaperi ja laita pohjan päälle. Laita painoksi kuivaa riisiä tai herneitä jotta reunat eivät putoa. 
Paista kypsäksi 225 asteessa noin 15 minuuttia. 
Anna hetki levätä, poista riisit ja leivinpaperi. Jos meinaa jäädä kiinni, anna jäähtyä vielä hetki. 
Jäähdytä pohja.

Täyte:
100g sulatejuustoa
2 dl ranskankermaa
½ dl tomusokeria
2 tl vanilliinisokeria
3 liivatelehteä
+tilkka kiehuvaa vettä 
2dl kuohukermaa
Pinnalle:
5-7dl marjoja

- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita sulatejuusto, ranskankerma ja sokerit keskenään. Rutista liivatelehdistä vesi pois ja laita mukiin. Kiehauta tilkka vettä ja lisää ruokalusikka kerrallaan kunnes liivatteet ovat sulaneet. Kaada nauhana sulatejuustoseokseen ja vispaa tasaiseksi. Lisää kermavaahto ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada jäähtyneen pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa.

Kun täyte on hyytynyt, lisää pinnalle marjat. Jos käytät pakastemarjoja, tee pinnalle mehu-liivateseos 2dl mehusta ja 2-3 liivatelehdestä.  


Taputtele taikina vuokaan jauhotetuin sormin.

Riisi estää reunojen valahtamisen paiston aikana.

Tämä menisi ihan näinkin..

..mutta ehdottomasti punaherukat kruunasivat tämän leivonnaisen!



Tämänhetkinen lempparipiirakkani, ehdottomasti! <3


6 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen piiras ja varmaan myös oikein herkullinen. Tätä pitää kokeilla.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Oli todella hyvää, olisin voinut syödä pelkän täytteenkin :D Kookospohja sopi oikein hyvin tähän mutta myös seesaminsiemenillä tämä voisi toimia jos kookoksesta ei pidä.

      Poista
  2. Kivan tuntuinen hieman erilainen piirakka. herukoita on vielä pensaissakin, vaikka paljon on jo kerätty....joten taidanpa minäkin kokeilla tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan. :) Meillä ei herukoita tullut kovin paljoa, ei ole kuin yksi pensaskaan mutta on niitä ennen vähän enempi saatu kuin yksi kulhollinen. Ehkä ensi vuonna paremmin. :)

      Poista
  3. Ihana piirakkavuoka! Täyte näyttää ihanan täyteläiseltä ja voin vain kuvitella miten hyvän maunkin sulatejuusto antaa. Tätä pitää testata.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olen saanut tuon Indiskan piirakkavuoan joululahjaksi joskus ja pidän siitä kovasti! Se on välillä hedelmävatinakin kun olisi sääli piilotella sitä kaapissa. :)
      Sulatejuusto on todella hyvä täytteessä, kannattaa testailla. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...