Mud Cake - Mutakakku

Mutakakku on yksi parhaimmista leivonnaisista mitä tiedän. Uskoisin että se on saanut alkunsa yksinkertaisesti vain siitä että joku on ottanut vahingossa suklaakakun liian aikaisin uunista. Vahingosta on syntynyt myös ikisuosikki omenakeikauskakku, Tarte Tatin. Tarinoita on useita millä tapaa se on syntynyt, oma suosikkini lukuisista versioista on se että kakkua oltiin tekemässä hienoille vieraille, mutta kiireessä kakku kaatuikin väärinpäin. Aikapulan vuoksi se jätettiin niinpäin ja tarjoiltiin viereille ikäänkuin vahinkoa olisi koskaan sattunutkaan. Kolmas leivonnainen, Whoopie on saanut myös puhetta aikaiseksi, mm. kuka sen on alunperin keksinyt.
Tarinat kertovat, että lapset olivat saaneet eväiksi tuota herkkua ja avatessaan eväsrasian olivat näystä innostuneet ja huudahtaneet "whoopieee!" Yksi versio on, että eväsrasia on yksinkertaisesti niin matala että kuppikakku ei sinne mahtuisi joten oli leivottava matalampi leivos. Minulla on tähän oma ajatukseni mistä Whoopie on saanut alkunsa. Siitä, että kahvikakkuvuoka on tullut täyteen, ja loppu taikina on päätetty paistaa nokareina pellillä. Niin usein itsellä on jäänyt hukkataikinaa että ei huonompi idea ollenkaan käyttää hyödyksi myös se loppuliru!

Mutta takaisin suklaan pariin.. Mutakakku on pinnalta kypsä, ja sisältä silkkaa suklaata. Ne, ketkä rakastavat suklaata ja kakkutaikinoita: tämä kakku on juuri teille! Mutakakku eli Mud Cake, on hyvää niin lämpöisenä kuin jääkaappikylmänäkin. Mutta ehkä parhaiten kakun idea tulee kuitenkin lämpöisenä esiin.




Mutakakku
( halk. 26cm - 8-10 hlö:lle )

200g tummaa suklaata
200g voita
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2.5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

- Laita suklaa ja voi sulamaan vesihauteeseen. 
- Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää voi-suklaaseos sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. 

Paista voidellussa ja jauhotetussa irtopohjovuoassa uunin alatasolla
200-asteessa 15-17 minuuttia. 

Kakun kuuluu jäädä sisältä löysäksi!


Nauti hieman jäähtyneenä, marjojen ja kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.





15 kommenttia:

  1. Mutakakku on ihanaa! Täytyisikin tehdä pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on. Ja aika nopeakin tehdä, reipas puoli tuntia ja kakku on jo pöydässä odottamassa syöjiään! :)

      Poista
  2. Pitää ehkä joskus testata uusiks mutakakkua. Kerran tein ja paistoin sen auttamatta liian kypsäks... :) Sitä ei pelastanut enää edes kauhea kasa kermavaahtoa ja hilloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssa onnistunut paistamaan mutakakkua liikaa, muutaman minuutin vain ylimääräistä ja jo se oli kypsynyt sieltä sisältä. Se vartti on aika hyvä, vähän huonotehosemmalla uunilla minuutti pari lisää mutta ei enempää. :)

      Poista
  3. Mutakakku on ihanaa! Teen säännöllisesti itse, ja lukeutuu kyllä parhaimpiin herkkuihin joita tiedän.:) Nannea lohduttaakseni, minulla kävi ensimmäisellä kerralla samoin. Paistoin kakun liian kypsäksi. Kakku pitää vain uskaltaa ottaa tarpeeksi ajoissa uunista pois, vaikka se vähän "hullulta" tuntuukin.;D Meillä on niin tehokas tuo uusi uuni, että kaikkien leivonnaisten kohdalla olen joutunut paistoaikoja lyhentämään.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihanaa, eikä liian kypsäkään mutakakku tietenkään huonoa ole. Uskoisin että syödyksi sekin aina tulee vaikka vahinko kävisikin :D
      Uuneissa voi olla hyvinkin vaihtelevat tehot, joten se kannattaa huomioida aina näitä leivonnaisia varten joissa paistoaika on tosi tarkka.

      Poista
  4. Tiedätkö että myös pätkis on vahingossa syntynyt herkku? Kun fazermint massassa meni jotain pieleen, se muussaantui, mutta epäonni kääntyikin onneksi lopputulos on hurmaava herkkukarkki!

    Ja mutakakku on munki yks lemppari ;)

    www.ellysinbakemyday.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta? Hauska tietää, pätkis on nimittäin yksi suosikkimakeiseni leivonnassa ja tuollaista en ole kuullutkaan! :)

      Mitähän muita vahingossa syntyneitä herkkuja onkaan olemassa? :)

      Poista
  5. Mutakakku on yksi parhaita leivonnaisista mitä tiedän! Pidän siitä eniten kylmän vaniljajäätelön kanssa. Voi että mitä herkkua! ;D Kakku on usein sen verran makea, että tuoreet marjat tuovat siihen sopivaa raikkautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmän jäätelön kanssa lämmin mutakakku, voiko olla parempaa herkkua -ei! ;)
      Tämä mutakakku tarjoiltiin esikoiseni syntymäpäivillä, mutta koska muitakin makeita tarjottavia oli, tämä oli jo aika makeaa jopa minun makuuni vaikka marjoja oli kaverina.
      Jos tarjolla olisi pelkkä mutakakku, lohkeaa jo helpostikin suurempi pala ;)

      Poista
  6. Aaaah! En kestä minkä näköinen herkku :D Mutis on vaan taivaallista, oli se sitten tummasta suklaasta/nougat'sta/makusuklaasta tai ihan mistä tahansa tehty. Juuri aiemmin tänään itseasiassa mielessäni pyöri uudenlainen variaatio mutakakusta jota haluaisin päästä piakkoin testaamaan. Nyt tuli just vähän lisämotivaatiota ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän mennessä olen tehnyt vain tummasta suklaasta mutta mainitsemasi nougat kuulostaa jo ihan syntisen hyvältä tähän kakkuun! ;)
      Täältä on kanssa tulossa yksi erilainen versio tästä kakusta, piti se tehdä jo näihin juhliin mutta suunnitelmat vaihtui (taas) lennossa..
      Jään odottelemaan sitä sinun versiotasi. (vesi kielellä!)

      Poista
  7. On kyllä petollisen hyvän näköinen!

    VastaaPoista
  8. Suu ihan maiskii, kun katselen kuvaa! Ihanan näköinen ja makua voin vaan haaveilla! Lurps :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...