Meren maku - Sari Spåra

Tänä keväänä julkaistiin kirja nimeltä Meren maku joka pitää sisällään herkkuja maalta, mereltä ja metsästä. Se on kirjoitettu meren äärellä Myrskylahdessa, ja kirjoittamisympäristön kyllä aistii kirjaa lukiessa ihanasti.
Kirjassa on kevään ja kesän ajankohtaan runsaasti ruokareseptejä, leivonnaisia, juomia, voita ja levitteitä, säilöntää, maustettuja sokereita ja suolaa ja paljon paljon muuta. Ne on valmistettu rakkaudesta ruokaan ja leivontaan sekä tuoreisiin raaka-aineisiin jotka on hyvin pitkälti oman maan satoa, unohtamatta luonnon omia antimia.

Kirjan on kirjoittanut Sari Spåra joka pitää myös Sweet Food O`Mine -blogia. Olin nähnyt pitkin kevättalvea kirjan valmistumisprojektista kuvia ja odotin innolla sen julkaisua. Kun se vihdoin ui tänne minun keittiöön saakka, ensimmäinen reaktioni oli hämmästys. Kirja oli ihan mielettömän paksu ja reseptejä oli todella paljon!


Talonlaajennuksen, miehen yrityksen perustamisen, puolivuotiaan pikkuisen ja perhe-elämän ohella Sari pyöräytti vielä tälläisen kirjan. Aikamoista! Kirja ei ole missään nimessä vain sutaistu äkkiä kokoon vaan siihen on panostettu ja uhrattu ihan älyttömän monta työtuntia, sen näkee kuvista ja sen näkee resepteistä. Osa resepteistä on perintöreseptejä joiden taakse liittyy jokin tärkeä ihminen tai tarina, sellaiset ovat kultaakin arvokkaampia. Niiden lisäksi Sari on avannut kirjassaan elämäänsä meille lukijoille, kirjassa kerrotaan mm. ensi hetkistä tulevaa kotipaikkaa katselemassa, kesäillasta, meressä uivista hirvistä.. 

Meren maku on raikas, luonnonläheinen, hyväntuulinen ja kaunis kirja joka on täynnä toinen toistaan herkullisempia reseptejä. Reseptit ovat kevään ja kesän antimista mutta käyvät ilmanmuuta myös ympäri vuoden. Ohjeet sopivat niin arkeen, kuin juhlaankin.
Rakastan ruuanlaittoa mutta kuluneen talven aikana se ei ole ollut mieluista, vain pakollista arjen ruuanlaittoa josta luistaisin mielelläni hetkenä milloin vain. Tämä kirja sai jälleen muistamaan että ruuanlaitto voi olla ihana asia ja innostus sitä kohtaan on jälleen herännyt. Innolla odotan tulevaa kesää ja sen mukanaan tuomia raaka-aineita, niin ruuanlaittoon kuin leivontaankin. Aion totisesti kokeilla Meren maku-kirjasta useampaa reseptiä, en malta odottaa että syreeni kukkii ja pääsen kokeilemaan siitä tehtyä mehua ja että pääsen leipomaan kehäkukkasämpylöitä ja maistelemaan savulohimoussea . Vaikka asutaan maalla, myös meillä on nyt Meren maku. 




Kirjasta oli kamalan vaikea keksiä ensimmäisenä kokeiltavaa reseptiä, siis ihan oikeasti. Reseptejä on yli 300, ja kun oli tarjolla ruokaa ja leivontaa, sekä erilaisia salaatteja ja jälkiruokia en meinannut osata päättä millään. Raparperikreemiä meinasin tehdä mutta monien mutkien kautta päädyin tähän kahvikakkuun. Kun kirjassa sanotaan että ohje on erään sukulaisen legendaarinen resepti, ei kakusta voi tulla muuta kuin täydellinen. Kakku olikin ihan mielettömän ihanaa, suussasulavaa ja pehmoista. Jos en olisi itse sitä leiponut, olisin uskonut että se on tehty perunajauhoihin, niin hieno rakenne kakussa oli. Suosittelen siis lämpimästi! 
Kuorrutuskin oli hyvänmakuista, se oli kiva siitäkin kun oli niin nopea valmistaa. Tarkoitus ei ole siis tehdä kinuskia, vaan vain keittää sen verta että sokeri sulaa. Ohjeella tulee suuri kakku, itse leivon tällä kertaa kolmessa pienessä vuoassa niin sain vietyä yhden kakun kyläänviemisiksi.


Pitsikakku
(n. 16 annosta)

100g voita
2 dl maitoa
4 munaa
4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

vuokaan: voita, korppujauhoja

Kuorrutus: 
2 dl fariinisokeria
60 ml voita
60 ml kuohukermaa

- Sulata voi ja anna jäähtyä hiukan. Lisää maito voihin. 
- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja valkoiseksi vaahdoksi. 
- Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää osissa voi-maitoseos ja jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita vain sen verran jotta aineet sekoittuvat. 
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun n. 2 litran vuokaan.

Paista 180 -asteessa n. 40-50 minuuttia. 


Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. 

- Lisää kuorrutteen ainekset kattilaan ja lämmitä seos. Seos on valmis kun sokeri ja voi on sulanut. 
- Pensselöi seos kakun pintaan n. 3 kerrosta. 
Voit koristella halutessasi nonparelleilla.






 Kiitos Sari, ja lämpimät onnittelut mahtavasta kirjastasi vielä tätäkin kautta!




Kirja saatu arvostelukappaleena.







2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ihanasta jutusta! Niin kauniisti kirjoitettu. Ja miten iloinen olen, että "Meren maku" välittyi tekstien ja reseptien kautta sinulle! Iso halaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kyllä välittyy, eikä mikään ihme kun niin upeissa maisemissa olet kirjaasi saanut tehdä.
      Kirjasi on nyt auki kunniapaikalla keittiössäni laventerisokeriaukeaman kohdalla, rakastuin siihen kuvaan ja tunnelmaan täysin! Iso halaus sinulle Sari. <3

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...