Herkkuhetkiä

Minulla on tapana merkata kaikista lehdistä ja kirjoista mielenkiintoiset reseptit ja vinkit pienellä korvamerkillä sivun kulmassa tai posti-it-lapulla jotta muistaisin ne sitten myöhemmin. Voitte vain arvata että jos tänään alkaisin leipomaan näitä merkattuja reseptejä, ei 365 päivää riittäisi. Projektiani ei helpottanut ollenkaan se että postilaatikkooni kolahti muutama viikko sitten aivan uunituore kirja jonka on kirjoittanut Yummy Baker-blogin Annamari Jukkola. Herkkuhetkiä-kirjassa on jälkiruokia sesongin antimista, ja kauniiden kuvien saattelemana minäkin ihan uppouduin siihen vuodenaikaan jota parhaillaan luin. 


Sisällön ensimmäinen osio on tietenkin nytkin parhaillaan oleva kevät, jolloin herkutellaan vaikka passionpavlovalla vai miten olisi raikkaat sitruunaiset tuulihatut? Kevään jälkeen nautitaan kesästä ja raikkaasta kurkkumehujäästä, illan tullen kokoonnutaan ystävien kanssa rannalle paistamaan tikkupullaa. Syksyllä tunnelmoidaan hedelmäpuiden antimista ja maistetaan punajuurikakkua. Talvella lämmitellään höyryävän vaahtokarkkikaakaon kanssa viltin alla ja suunnitellaan makeita joululahjoja. 

Herkkuhetkiä-kirjassa jälkiruoat ovat päivitetty kivasti tähän päivään: löytyy nutellaa, jäätelöitä, suolakinuskia, pannareita, kuppikakkuja, macaronsseja, tietenkään unohtamatta nyhtöreseptiä. Lupaan että kirjasta löytyy taatusti resepti aivan jokaiselle herkkusuulle. 
 Kaikkien niiden kakkujen, muffinssien, keksien, raakakakkujen ynnä muiden jälkiruokien joukosta on suorastaan vaikeaa valita reseptiä jonka valmistaisi. Ison plussan annan siitä että kirjan reseptit eivät vaadi suuria valmisteluita eikä pitkiä ostoslistoja, vaan ovat juuri sellaisia jotka innostavat kokeilemaan ja lähes kaikki raaka-aineet löytyvätkin useimmiten kaapista. Helposti lähestyttäviä. Lisäksi joka sivulla on merkintä erityisruokavaliosta, plussa myös siitä.


Kuten aiemmin totesin, ensimmäistä kokeiltavaa reseptiä oli vaikea päättää sillä olisin tahtonut kokeilla useampaa.  Lopulta kolmas valitsemani resepti Kesä-osiosta päätyi ihan oikeasti kokeiluun, ja heti osuin napakymppiin. Tämä vehnäjauhoton kakku vei meidän perheen sydämet, ja jouduin lopulta piilottamaan koko kakun ettei nuorin kävisi kähveltämässä lisää makupaloja.. Samalla tuli kokeiltua ensimmäistä kertaa leivontaa niin että vehnäjauhot on korvattu kokonaan jauhetulla hasselpähkinällä. Kakun koostumus oli aivan taivaallinen, pehmeä ja suussasulava -siis oikeasti suussasulava niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Suosittelen käyttämään kakkuun laadukasta suklaata, unohtakaa taloussuklaat ynnä muut! Käytin tähän 75% tummaa hyvää suklaata ja se todella maistui kakussa. Reseptissä oli tarjoiluehdotuksena kermavaahto ja mansikat mutta jätin ne pois, kakku oli aivan ihanaa ilmankin. Kunhan saadaan tuoreita mansikoita niin leivon kakkua uudelleen. 


Jauhoton hasselpähkinäkakku
(24 cm)

6 kananmunaa
2 dl muscovadosokeria
½ dl sokeria
100g hasselpähkinöitä
2 dl kermaa
350g tummaa, hyvää suklaata
175g voita

- Erota kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset vaaleaksi marenkivaahdoksi puhtaassa ja kuivassa kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja sokerit. 

- Hienonna hasselpähkinät jauheeksi ja lisää keltuaisvaahdon joukkoon yhdessä kerman kanssa. Sulata suklaa ja voi kattilassa ja lisää taikinan joukkoon. Lisää lopuksi valkuaisvaahto kolmessa erässä. 

Voitele 24cm:n kokoinen irtopohjavuoka ja kaada taikina vuokaan.
Paista 175-asteessa 45 minuuttia. 

Jäähdytä hyvin vuoassaan. 
Tarjoa kermavaahdon ja mansikoiden kera.



Koristelin kakun vielä tomusokerilla, leikkaa paperisuikaleita ja aseta ne ristiin rastiin kakun päälle. Lisää siivilällä varovasti tomusokeria ja ota suikaleet kakun päältä pois päällimmäisestä aloittaen.



Suosittelen tätä kauniita kuvia sisältävää Herkkuhetkiä-kirjaa ihan jokaiselle joka pitää leipomisesta oli sitten aloittelemassa leivontaa tai jo kokenut jauhopeukalo. Jokaiselle joka rakastaa jälkiruokia ja jokaiselle, joka nauttii eri vuodenajoista ja niiden mukanaan tuomista sesonkimauista, tuoksuista, tunnelmasta. 

Paljon onnea esikoiskirjastasi ja suuri kiitokseni, Annamari Jukkola!



Kirja saatu arvostelukappaleena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...