Pikeerin teko-ohjeet

Silloin tällöin pikeerin teko-ohjeita kysellään ja vaikka yleensä tulee ainakin jonkinnäköiset ohjeistukset laitettua päätin tehdä sille kokonaan oman postauksen. 

Pikeeri, eli seos joka valmistetaan kananmunan valkuaisesta sekä tomusokerista on hyvä piparien ja pikkuleipien koristeluun, kakunkoristeiden liimaukseen ja myös piparitalon seinien liimaukseen. Tämä jakaa mielipiteitä, osa tykkää käyttää piparitaloihin sulaa sokeria ja osa taas pikeeriä. Pikeerillä liimatessa joutuu hieman odottelemaan. Seinät kootaan ensin, odotetaan että pikeeri kuivuu (joitakin tunteja tai yön yli) ja sen jälkeen kootaan katto. Jos hitaampi työtapa ei tunnu itselle mieluisalta tai ei ole aikaa, suosittelen käyttämään sitä sulatettua sokeria. :)




Pikeeri tehdään hieman eripaksuiseksi käyttötarkoituksen mukaan. 

1. Extrapaksu, hammastahnamainen --> Isojen osien liimaukseen ( piparitalot, rakennelmat, yms )
2. Paksu, hieman vielä kuitenkin valuva --> ääriviivoihin ja muuhun tarkkaan koristeluun
3. Löysähkö/valuva --> Pikkuleivän isompiin pinta-aloihin eli täyttöön.

Värjäys
Voit värjätä pikeerin elintarvikeväreillä. Käytän pastavärejä joita voi lisätä valmiiseen pikeerin cocktailtikulla aina niin kauan kunnes seos on halutun värinen.
Piparitalojen liimaukseen voit värjätä pikeerin ruskeaksi.



HUOM! Ohjeita päivitetty. Tällä ohjeella saat pikeerin jolla teet reunat ja täytön.



Yhteen pikkuleipäsatsiin (ohje täällä) menee suurin piirtein yksi satsi pikeeriä. 

1 kananmunanvalkuainen
n.3 dl DanSukker tomusokeria (jos liian valuvaa, lisää vielä 0.5dl )
+ tilkka sitruunanmehua 

Lisää kulhoon valkuainen, sitruunanmehua noin puoli teelusikallista ja vatkaa vatkaimen pienimmällä teholla niin että valkuainen on vaahtomaista.
Lisää tomusokeria desi kerrallaan samalla vatkaten. 

Valmista pikeeri sen mukaan mitä olet valmistamassa, täyttö/ääriviivat+pisteet/liimaamiseen. (kts. aiemmat vinkit ylempänä)



Tässä on juuri aloiteltu vatkaus. 



Tältä näyttää täyttöpikeeri. Valuvaa mutta jää kuitenkin hieman kasaan kun sitä valuttaa.




Tämännäköisellä pikeerillä saat pursotettua ääriviivoja, pisteitä, koristeluita. 
Jos epäröit onko pikeeri sopivaa, laita pieni määrä pakastuspussiin, leikkaa kulma rikki ja pursota koepursotukset.




Suosittelen käyttämään vahvoja pakastuspusseja. Ne ovat riittävän tukevia ja vahvoja eivätkä rikkoudu niin helposti.



Leikkaa ja pursota niin että pussin sauma on yläpuolella. Mitä täydempi pussi sen paremmin saa luontevamman "kynäotteen".




Pursotuspussilla ja tyllalla saat pursotettua tarkkaa jälkeä mutta itse käytän välillä myös tuota pelkkää pakastuspussiakin ilman tyllaa. Kunhan leikkaa riittävän pienen reiän pussinsuuhun jolloin pursotus on ohutta. Eli ilman pursotuspusseja tylliakin pärjäät! :)
Kuvassa näkyvä pussi on Brunon pursotussetistä, saa mm. Citymarketeista ja Prismoista. Ne on vahvoja ja niitä voidaan käyttää useaan kertaan.



Ääriviivoille ja koristeluun paksumpaa, täyttöön löysempää.




Pursota pikkuleipä ensin paksummalla pikeerillä.





Pursota täyttöpikeeri ja täytä kolot cocktailtikulla siirrellen. Jos pikeeriin jää ilmakuplia, puhkaise ne tikulla tai kopauta varovasti pöytää vasten. Jätä pikkuleivät kuivumaan hetkeksi (huoneenlämpöön), jatka sen jälkeen koristelua. 

Näissä pienissä ei mennyt kovin kauaa kun oli jo kuivahtaneet ja sain viimeisteltyä koristelun mutta suuremmissa saavat kuivahtaa yön yli. Silloin ne kestävät vaikka leimaamisen






Tässä varmaan tärkeimmät. Jos mieleen tulee kysyttävää jätä kommenttia. :)



Innostuitko keksienkoristelusta? Maaliskuussa 15.3, 16.3 ja 25.3 2017 alkaa keksikoristelukurssit, lisäinfoa täältä. 

9 kommenttia:

  1. No tässä on hyvät ohjeet :)näitä kaipasin taas Joulun aikaan kun piparitaloa suunnittelin( piti kokeilla jotain uutta ja hienoa, aika loppui, joten taas osat kaupasta ja pipritalo äkkiä kasaan)silloin olikin hyvät ohjeet myös talo&koti lehdessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos on hyödyksi. Niin usein näitä kaipaillaan niin ajattelin että oma postaus koko aiheelle olisi paikallaan. :)
      Kaupan osat kuulostaa hyvältä, itse en tykkää yhtään niiden osien tekemisistä ja paistoista koska ne on aina lopulta vinksin vonksin :D

      Poista
  2. Onnistuukohan ilman sitruunaa? Joukossa on nimittäin yksi allerginen...

    VastaaPoista
  3. Onpa suloisia keksejä! ja hyviä neuvoja, testaukseen menee! :)

    VastaaPoista
  4. Eikös pikeerissä ole tavallaan raakaa kananmunaa, voiko sitä siis ihan normaalisti syödä? :D
    ++mitä eroa on pikeerillä ja perus tomusokeri-vesiseoksella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Pikeerissä on raakaa valkuaista ja se on täysin syötävää. Jos epäilyttää käyttää, kaupoissa on myytävänä pastöroitua valkuaista. En ole itse kokeillut mutta olen kuullut että niin ihanteellista pikeeriä sillä ei saisi.

      Pikeerillä voi kuorruttaa sekä pursottaa ohuttakin viivaa ja yksityiskohtaa, pelkkä vesi-tomusokeriseos ei toimi samalla tavalla.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...